12. februar 2013
Induflex får elite smiley
Af Hans Jørgen Andersen

..og det endda uden at have hverken kantine eller fødevareproduktion.elite smiley fødevarekontaktmateriale

Forklaring ligger i Bruxelles og forordningerne 1935/2004, 2023/2006 og 10/2011. Glimrende læsestof, hvis man ikke kan falde i søvn. Lad os derfor springe til det korte referat:

Alt plast, der kommer i direkte kontakt med fødevare, skal være fødevaregodkendt og sporbart.

Dvs. at reglerne for plast nærmer sig dem, der gælder for oksekød. Man kan f.eks. fra stregkoden på den vakuumpakkede oksesteg i køledisken, finde tilbage til præcis den okse, stegen kommer fra (formodentlig en tidligere malkeko). Temmelig vigtig for fødevaresikkerheden.

Forstiller man sig nu, at der i samme vakuumpakke findes et lille stykke plast, så skal det nu være muligt, at finde tilbage til den maskine, der producerede præcis dette stykke plast og hvornår.
Plasten kunne f.eks. stamme fra en udkastningsarm på et transportbånd på slagteriet. Følgende skal nu være muligt:

• Slagteriet skal kunne finde tilbage til leverandøren af transportbåndet.

• Leverandøren af transportbåndet skal kunne finde tilbage til leverandøren af udkastningsarmen.

• Leverandøren af udkastningsarmen (Induflex), skal kunne finde tilbage til den plade, udkastningsarmen er produceret af.

• Leverandøren af plastpladen skal kunne finde tilbage til producenten af plastpladen.

• Producenten af plastpladen skal kunne finde tilbage til den maskine, der skabte plastpladen og af hvilke ingredienser.

Hvilken krav der er til ingredienserne i plasten, er lidt tåget for mig, men selve pladen skal testes for egnethed til fødevarekontakt ved autoriseret laboratorium. Den nu fødevaregodkendte plast får tildelt et certifikat med oplysninger, om hvordan plasten må opbevares, forarbejdes og anvendes. De efterfølgende led i kæden skal overholde disse krav og udstede et dokument, hvor de garantere at plasten, når den forlader deres facilitet, er i overensstemmelse kravene i certifikatet (overensstemmelseserklæring).

Forordningerne går helt tilbage til 2004, men det var først i 2010, at fødevarestyrelsen begyndte med at lave kontrolbesøg og uddele tilladelser. Det kom som et chok for plastbranchen, og Induflex var de første der fik besøg. Vi havde aldrig hørt om forordning 1935/2004.

Intet er så galt, at det ikke er godt for noget. Vi lavede store ændringer i vores procedure og IT-systemer, og kan nu, som de første, vifte med en elite smiley i fødevarekontaktmateriale(FKM).